IKEA i all ära, men Dansk design är hetare än någonsin och det är trendigt, dyrt och det är modernt.

Sedan mitten av 1900 talet har dansk design varit tillgängligt och en stor exportvara på den internationella marknaden och inspirationen från starten kom från tyska konstskolan Bauhaus med anor från början av 1900 talet. Dansk design har däremot varit stort i Danmark redan 200 år tidigare. I nutid kan vi hitta dansk design över hela jordklotet och kanske också på platser där vi minst av allt anar det. Men först och främst benar vi ut vad dansk design egentligen är.

Så vad är dansk design?

Många tänker på dansk design som klassiskt, tidlöst, funktionellt och enkelt. Designen är ofta relativt klassiskt och ofta i trä. Själva materialet trä var mycket populärt under efterkrigstiden då material tillgången var väldigt begränsad. Trä har också egenskaper som gör det lätt att använda för att skapa tidlösa och de klassiska möbler som definierar dansk design.  Av samma anledning som trä började användas började också metall användas för olika sorters design. Lärare vid den Kungliga Danska möbel skolan vid konstakademien spelade också en stor roll för den fortsatta utvecklingen av designen.

Kända designers och dansk designs internationella framgång

Georg Jensen, Hans Wegner, Børge Mogensen och Arne Jacobsen är några som gjort att dansk design blivit en stor hit även internationellt sett. “The Egg” är stolen som blivit världskänd och designades av Arne Jacobsen under 1958. “The egg” är däremot inte den enda stolen som Arne har designat utan Jacobsen designade omkring ett 500 tal flera under sin karriär. Jacobsen designade också världens första designhotell, SAS Royal Hotel i den danska huvudstaden Köpenhamn. Georg Jensen är även idag också ett internationellt stort namn, silversmeden som startade sin karriär under 1904 blev väldigt snabbt mycket framgångsrik och byggde kvickt upp företag och affärer i ett flertal olika städer runtom i världen bland annat i New York, Stockholm och i Berlin. Arkitekten Jørn Utzon blev helt plötsligt en världskändis efter att han ritat ett förslag och vann en tävling för att få designa operahuset i Sydney. Man började arbeta efter Utzons förslag under 1959 men tyvärr fick han inte fullfölja sitt arbete på grund av osämja med den dåvarande premiärministern och arkitekten lämnade Sydney och Australien med operahuset halvfärdigt under 1966 för att aldrig mera komma tillbaka.

Dansk design och framtiden

Under de stora guldåren av dansk design så tillverkades möbler, olika sorters lampor, textilier och diverse bruksföremål för danskens hem. Detta gjorde att produkterna var lättillgängliga och stod för ett typiskt danskt hus.

Dansk design och framtiden

Nya moderna tappningar av de klassiska möblerna och inredningsdetaljerna från 1960 talet är en stor del av den moderna danska designen. Danskarnas stil på hemmet har inte förändrats enormt mycket under åren utan den avskalade, det moderna och det praktiska hemmet är större än någonsin och världen verkar inte sluta vara förälskad i dansk design. Hursomhelst så blir det spännande att följa framöver.