När det kommer till inredning är det egentligen bara en sak vi i slutändan har i siktet, oavsett vart vi köper våra möbler och vår inredning är det en speciell miljö vi är ute efter. Ibland är den modern stil som tagen ur ett inredningsmagasin vi, men oftast är det fokus på en mysig stämning som eftersöks. Vilken stil man än har hemma så vill man ge besökare känslan av att de är välkomna, få dem att vilja stanna för den där fikan eller middagen man bjudit över dem på. Men vad är det då som gör ett hem till en välkomnande miljö? Vare sig om inredningen är dyr eller billig så är det en stressfri miljö man vill ha, ett ställe dit man kan komma efter en hektisk dag på jobbet och bara andas ut. Hemmet ska vara en frizon där man bara kan vara sig själv och inte låta energier utifrån störa ens mående. Med tanke på hur mycket energier man gör av med under dagen och hur mycket intryck man utsätts för, så är energislukande inte ett ord man vill använda sig av när man beskriver sitt hem.

En trivsam plats

De flesta har störst problem med att veta var de ska börja när de inreder sitt hem, och det finns inget rätt svar. Alla trivs vi bäst i olika rum och på olika platser. För en del är det en stund på sängen med en surfplatta eller bok som gör under, för andra är det vid köksbordet som är det allra bästa ställe man kan sätta sig. Jag måste erkänna att jag själv sitter en hel del i köket, här blir det både arbete och nöje för min del. Här pysslar jag, syr och skriver på min bok. Trivs man i köket så kan man inte ha ett kök fullt med disk och en hög med veckans reklam, detta skulle störa den avkoppling man känner.  Det finns dock ett ställe där flest människor känner sig som allra mest avslappnade, det gäller även mig.

En trivsam plats

Miljö skapad för mys

Vardagsrummet är en plats man bör skapa avkoppling och lugn, en samlingsplats för familjen att i lugn och ro kunna fokusera på bara varandra och inte göra så mycket annat alls. Ofta blir det kvällen som spenderas här, en trevlig hemma kväll med något spännande program eller film på tv. För min del är det en avstängd tv som gäller i vardagsrummet, alternativt så låter jag den stå på låg volym i bakgrunden. Här är det hörnet av soffan som lockar för min del, en mysig hörna där jag tillsammans med min telefon eller surfplatta kan glömma bort allt omkring mig för en stund. Här kan jag handla hos Next utan att behöva känna stressen från att vara i butiken, beställa hem veckans mat från Willys eller underhållning från Pokerstarscasino.

Glöm kaoset

För att uppnå denna plats vill man inte ha för mycket plotter runt omkring sig, en stor mängd inredning blir alldeles för mycket när man vill få sinnet att koppla av. Tänk en garderob som är på väg att explodera av allt man stoppat undan i den, eller den där pappershögen som samlats ihop på middagsbordet. Även om man inte ser kaoset så ligger det kvar där och mentalt så störs man av detta omedvetet, det ligger och gnager i det undermedvetna och är en av orsakerna till att det aldrig riktigt går att koppla av ordentligt. Så vill man ha en miljö för avkoppling bör man ta tag i röran och få det ur sinnet, sedan bör man finna den stil man vill ha.

Färgernas vikt

Detaljer för skillnad

Eftersom vardagsrummet är en stor favorit för mig så fokuserar vi på det, och här är det mys stämning jag eftersöker. Oavsett vilken typ av soffa man har är det alltid en bra idé att lägga fokus på textilier, många kuddar och mysiga filtar skapar en härlig stämning där även gäster kommer trivas. När det kommer till inredningsdetaljer är en mix av det nya och det gamla en bra idé. Äldre saker som man har minnen av blandat med nyare ting som man införskaffat, det gamla och det nya skapar en harmoni med sådant man tycker om.

Färgernas vikt

Något annat man bör ha i åtanke när man skapar sin perfekta plats är färgerna, dessa påverkar oss mer än vi kanske kan tro. Studier visar att färgerna har inverkan på vårt humör och våra känslor, dova färger ger tillexempel en mer harmonisk miljö än starka. Kasta in lite svaga pastellfärger till en annars lite mer beige eller grå ton så är magin skapad. Dock bör man välja färger utefter sin egen personlighet och efter hemmet själv, lyssnar man riktigt noga kan ett hur eller en lägenhet faktiskt tala om hur man på bästa sätt får fram potentialen just där.