Vi i Sverige har blivit vana vid IKEA som vår största möbel jätte, hit vänder man sig ofta om man ska förnya sitt hem. Deras breda utbud erbjuder inte bara möbler och inredningsdetaljer, nu för tiden vänder sig många till detta företag när de vill renovera köket eller lägga laminatgolv. Tack vare de låga priserna är det hit man ofta vänder sig när man ska flytta hemifrån, man kan få en servis till en bråkdel av priset det skulle kosta hos andra företag som säljer porslin.

Det första internationella

Sedan 1963 har det inte spelat någon roll om man inte bor i Sverige, då öppnade det första IKEA utanför Skandinavien. Det första landet som fick detta varhus var Schweiz, sedan dess har man öppnat varuhus i många olika länder runt om i världen. Oavsett om man bor i Spanien, USA eller Kanada kan man besöka ett IKEA varuhus, men de länder där det är som populärast är Tyskland, USA, Frankrike, Storbritannien och Italien.

Sverige är fortfarande störst

Trots ungefär 328 varuhus i 43 olika länder och territorier är det fortfarande varuhuset i Kungens Kurva här i Sverige som är världens största, inte dåligt med tanke på hur enorma varuhus och shoppinggallerior kan bli i tillexempel Kanada och USA. Men det näststörsta varuhuset finner man inte i dessa länder, Sydkorea står för andra platsen och sedan tar Kina upp de resterande tre platserna på topp 5 listan. Det är kanske inte förvånande att ett sådant stort företag är världens största när det kommer till kommersiell tryckning. IKEA katalogen trycktes år 2015 upp i 219 miljoner exemplar på 34 olika språk och en ny ges ut varje år så man i lugn och ro kan sitta hemma och bläddra genom de nyheter som kommit in i sortimentet tillsammans med de klassiker som alltid finns kvar.

En hårslitande uppgift

IKEA är unikt på många sätt, sitt gör det själv koncept med isärskruvade möbler, vilka får människor att dra sig i håret av frustration till och från. Vi skojar ofta om att IKEA är det ultimata testet för par, klarar man att tillsammans skruva ihop dessa möbler så har man en chans att klara sig tillsammans. Det var till och med så programmet Amazing Race stannade till på IKEA när det amerikanska programmets lopp ledde genom Sverige, här fick de i uppdrag att skriva ihop en möbel tillsammans för att få nästa ledtråd, något som ledde till stor frustration hos deltagarna och underhållning för tittarna.

Sigbritt och Ditte

Namnen på möblerna är speciella även de. IKEA ger tillexempel sina textilier skandinaviska flicknamn medan bäddlinnen får namn efter olika växter och stolar får pojknamn. Men namnen är begränsade så man ger ofta produkter namn efter olika uttryck så som DUKTIG, man använder även städer och byar som namn på produkter. Detta kan se lite roligt ut när man kikar i en icke svensk katalog och helt plötsligt dyker Svenska namn upp mitt i alltihopa. Men konceptet funkar och företaget, som numer ägs av en stiftelse i Nederländerna och har sitt huvudkontor i Leiden men fortfarande styrs av Kamprad familjen, fortsätter växa sig stort internationellt.