Idag så är ett vanligt uttryck inom design ”less is more”. Som man kan förstå utav det uttrycket så är det en minimalistisk design som idag är populär inom exempelvis inredningsdesign. En minimalistisk design kräver lite mer tanke bakom produkten då den ofta har flera små detaljer som skapar ett bra helhetsintryck.

Den moderna designen

Inom design så är det idag det eleganta och stilrena som dominerar. Detta är tvärtom mot hur det var på 1980-talet då det var mycket plotter. Även så kallad ”rolig” design är på frammarsch. Detta kan vara en färgklick på ett oväntat ställe eller en bordslampa som egentligen ser ut som något annat. Ni som läst mina andra artiklar om design vet att förr så handlade det om funktionalitet eller om speciell design, man kunde inte alltid ha båda i samma produkt. Så är det inte idag, utan ta till exempel den där bordslampan i exemplet ovan. Den ser ut som något helt annat, den har alltså en mycket ovanlig och speciell design. Men den kommer fungera lika bra som vilken bordslampa som helst. Design och funktionalitet går hand i hand idag, man kan inte fokusera bara på design och skapa en funktionsoduglig produkt. Köparna vill ha snygga, designade och funktionsdugliga produkter och det har tvingat industrin att ställa om. Om vi pratar om inredningsdesign så befinner vi oss just nu i princip tvärtemot där vi befann oss för bara 20 – 25 år sedan. Då var man rädd för att verka tråkig och opersonlig och man hade därför utmärkande inredning. Idag är lite tvärtom, vi vill inte ha plotter och att det ska kännas rörigt. Design går som sagt i trender och det märks tydligt när man går tillbaka och tittar hur det sett ut förr.

Dagens designers

 

De som jobbar som designers idag förekommer i många olika branscher. För att bli en designer finns det många olika utbildningar då det finns så många olika sorters designer. Yrken inom design idag är bland annat digital designer, designingenjör, grafisk designer, inredningsdesigner, industridesigner, kabelnätsdesigner, webbdesigner, klädesdesigner, smyckesdesigner, motordesigner, ljusdesigner och staging designer. Detta är bara ett axplock av de olika yrken man kan jobba inom som designer. För de akademiska utbildningarna som leder till ett designjobb så är de oftast på tre år av heltidsstudier. På högskolan finns det också flera utbildningar till designer inom de olika inriktningarna. När man känner att man är intresserad av design så är det kanske inte så lätt att veta vilket yrke man ska satsa på. Man kanske vet att man tycker om att skapa och utveckla. Det kan vara smart att gå in och läsa om alla de olika yrkesrollerna man kan ha som designer idag. En Corporate Identity Designer sysslar till exempel med logotyper och grafiska manualer medans en fordonsdesigner utformar design till bilar och andra fordon. Design är alltså mycket brett idag. I Sverige har vi idag, och har haft, flera framstående designers inom olika områden som med sina utvecklade produkter har blivit kända.

Dagens designers