Från mitten till slutet av 1800-talet ökade utbudet av inredningsdesign i den industriella ekonomin i väst. I takt med att medelklassen i Amerika och Europa växte  storlek och välstånd så ökade även begäret för ett hem utsmyckat så den nya statusen syntes. Stora möbelföretag började slå sig in på generell inredningsdesign och hantering, detta innebar att de kunde erbjuda hel möblering för huset i en rad olika stilar. Denna typ av verksamhet blommade från mitten på 1800-talet fram till 1914 då denna roll inkräktades av fristående designers som oftast var amatörer.

Växer sig större

Detta banade dock väg för uppkomsten av den professionella inredningsdesignen under mitten av 1900-talet. Tapetserare började på 1850- och 1860-talet att expandera sina verksamheter, de utökade sina områden både bredare och mer artistiskt och började göra reklam för sina möbler för allmänheten. Tillfrågan på interiörarbete växte, man behövde någon som arbetade med projekt så som kontor, hotell och publika byggnader. För att möta denna efterfrågan så blev företag som möbelaffärer stora och komplexa, för att kunna möta servicen hos sina klienter började de anställa snickare, murare, textildesigners, konstnärer och möbeldesigners tillsammans med ingenjörer och tekniker. Firmorna började trycka och ge ut kataloger i vilka man kunde se olika stilar, detta för att locka uppmärksamheten av den växande medelklassen.

Brittiska pionjärer

Något annat som växte mer och mer i både antal och storlek var varuhusen där butiksutrymmen möblerades i olika stilar som exempel för de kunder som kom in för att hitta både inspiration och shoppa. Uppbyggnad av olika rum på både nationella och internationella utställningar i showrooms som allmänheten kunde se. Några av pionjärfirmorna inom detta i England är Warin & Gillow, James Shoolbred, Mintons och Holland & Sons. Dessa högkvalitativa och traditionella möbeltillverkare började spela en avgörande roll som rådgivare för medelklass kunder när det kom till stil och smak. Stegvis började möbelaffärerna skriva kontrakt på att designa och inreda interiören av många viktiga byggnader i England.

Allt på ett ställe

I Amerika dök denna typ av firma upp efter inbördeskriget då två tyska bröder grundade The Herter Brothers, ett företag som startade som ett magasin för möbelsnickeri och blev en av de första firmor för möbeltillverkare och inredningsdekoratörer. Med eget designkontor, möbelsnickeri och tapetserings verkstad var de redo att uppnå varje aspekt av interiör möblering. En del av deras kontrakt omfattade uppsättandet av dekorativa paneler, golv och tak dekorationer. Man lade mönstrade golv och mattor, helt enkelt ett företag som tog sig an det mesta inom denna kategori och kunde erbjuda en helhetslösning till kunderna.

En del av nutid

En del inredning vi ser idag har levt kvar sedan denna tid, det finns byggnader runt om hela världen som visar hur man valde att dekorera sitt hem förr i tiden. Vi är noga med att bevara historien så inte bara vi, utan även andra kan ta del av hur världen har sett ut tidigare. Det är inte heller omöjligt att se de gamla stilarna i inredning som görs idag, idéer och design från dåtid jobbas än idag in i inredning som görs idag. Detta blir en del av att kunna skapa en unik inredning, vare sig det gäller publika byggnader eller privata hem.