Första mötet med någon annans hem är alltid lika spännande, ovissheten och spänningen på hur det kommer se ut hemma hos någon är oundviklig. Har man lärt känna någon utanför hemmet så har man förmodligen skaffat sig en bild av hur man tror denna person har det hemma, men det är inte alltid detta stämmer. Inredning är något väldigt personligt som oftast speglar ens egen personlighet, ibland väljer man dock bara en stil som man tycker är snygg och passar in i ens hem. Men det finns ingenting som inte har en skapare, alla olika stilar som finns när det kommer till inredning är det någon som har komponerat ihop från början och detta är inget nytt fenomen.

Mångsidigt

Processen att inreda interiören i ett rum är något arbetats med länge, en designer eller ett team av designers koordinerar och sköter oftast sådana projekt. Inredningsdesign är ett mångfacetterad yrke som inkluderar konceptuell utveckling, kommunikation med intressenterna av projektet så väl som förvaltningen och genomförandet av designen. Det är kort och gott processen av att utforma upplevelsen av ett utrymme genom att manipulera volymen och ytan i rummet.

Olika världen över

Förr sattes byggnaders inredning ihop instinktivt som en del av byggnadsprocessen, det professionella  yrket har uppstått som en konsekvens av samhällets utveckling. Strävan efter ett effektivt användande av utrymme, välmående för residenten och en funktionell design har bidragit till utvecklandet av den samtida inredningsdesignen. Yrket är dock separat från rollen som inredningsdekoratör, en term man ofta använder i USA där dessa två yrken är stora. Men långt ifrån alla länder har tagit till sig detta yrke, i England räknas det inte officiellt som ett yrke så det inte är kontrollerat av några lagar eller föreskrifter, medan man i det antika Indien brukade arbeta som inredningsdesigners. Detta kan man se tack vare referenser av arkitekten Vishwakarma, en av gudarna i den Indiska mytologin.

En offergåva

Utöver det så finns det skulpturer som bär på gamla texter och händelser kan ses i palats som byggdes under 1600-talet i Indien. En annan tradition fanns i Egypten där man placerade små själshus, små modeller av hus i kistorna som kärl för matgåvor. Från dessa kan man urskilja detaljer om interiördesignen av olika bostäder genom de olika egyptiska dynastierna, man kan se förändringar i saker som ventilationer, balkar, fönster och dörrar är sådant man kan följa utvecklingen av.

Ingen nymodighet

Genom 1600- och 1700-talet samt en bit in på 1800-talet var inredningsdekoration upp till den som skapade hemmet, en anställd tapetserare eller snickare uttalade sig om vilken artistisk stil som skulle passa bäst i det aktuella utrymmet. Arkitekter anställde även snickare och hantverkare som hjälp för att kunna färdigställa interiören för deras byggnader. Detta innebär att inredningsdesigners är något nytt vi har tagit fram i takt med att vi fått mer fullt upp i det övriga livet och inte har lika mycket tid för annat, det är inte heller en typ av lyx som uppstått på senare tid. Inrednings arkitekt och design är ett yrke äldre än man kan tänka sig.