När man hör begreppet fransk design tänker nog de allra flesta på mode. Med otroliga modeskapare genom tiderna har den franska designen näst intill blivit synonymt till hög kvalitet och stilrenhet. Men fransmännen har gjort mer än att designa kläder. Här presenteras olika franska formgivare som gjort alltifrån klänningar till stolar.

Mode

Modehuset Dior grundades av Christian Dior. Han föddes i Normandie och levde mellan 1905–1957. Han började med mode då han sålde sina skisser på gatan. När Dior studerat startade han ett konstgalleri, som han drev tills familjen fick det tufft ekonomiskt och galleriet behövde säljas. Dior arbetade tillsammans med Robert Piguet, och var en av de främsta kreatörerna tillsammans med Pierre Balmain. Dior är känt för det som kallades ”The New Look”, vilket var en kollektion som framhävde kvinnliga former. Stilen var klassisk, med en åtdragen midja, framhävd byst och smala axlar samt vid och lång kjol! Christian Dior har designat underkläder och pyjamasar.

Dior
Dior

En annan känd modeskapare är Pierre Balmain som föddes 1914 och utbildade sig till arkitekt. Efter att ha arbetat på två olika modehus öppnade han 1945 sitt eget som hette ”La maison Pierre Balmain”. Designen präglades av en efterkrigstid då kvinnor åter skulle få vara eleganta och ha dyrbara kläder. Detta ledde till att Balmain designade kläder i dyrbara material exempelvis av guldtyg och med broderier. Även detta följde stilen i ”The New Look”. Många kända personer ville bära Balmains kreationer exempelvis Katharine Hepburn, Birgitte Bardot och Sirkit som var drottning av Thailand. Balmain namngav även accessoarer och parfymer.

Chanel är ett modehus som grundades 1910 av Gabrielle Bonheur Coco Chanel. Till en början var det en väldigt framgångsrik hattaffär. Chanel gjorde små, nätta, avskalade hattar vilket skiljde sig mycket från den rådande trenden med stora dramatiska kreationer. Hon framställde kvinnor som sportiga och gjorde det modernt att vara solbränd. Genom den klassiska dräkten från Chanel fick Coco Chanel Tweed-tyget att bli populärt. Efter Coco Chanels död var Karl Lagerfeldt chefsdesigner.

Design

En känd fransk möbeltillverkare är företaget Grange. Deras grundidé är att ett hem skall präglas av personlighet och att det därför är viktigt att inredning skall göra det samma. Grange använder sig av en produktionsprocess som tar hänsyn till hur möblerna kan påverkas av väderväxlingar och temperaturskillnader! En annan känd fransk formgivare är Jean-Louis Deniot som föddes 1974 och arbetar med inredningsdesign. Denoit har skapat en modern konst-era av ”Haut Décoration”. Designen baseras på konceptet less is more och han arbetar ofta med att skapa en atmosfär. Otroliga ljussättningar, subtila färger och en blandad användning av material och texturer utmärker designen.

Frankrike är mycket känt för att ha bringat många otroliga målare och konstnärer. Några av de kändaste är Pablo Picasso, Claude Monet, Paul Gaugain, Henri Matisse och många fler. Om man tycker om design i form av tavlor, skisser och skulpturer finns det otroligt många franska konstnärer att välja mellan. Frankrikes rika kulturarv och det stora intresset som finns för inredning, konst och kultur idag gör att det finns ett stort utbud i landet! Det finns fler designers än de klassiska modeskaparna, och det finns både världsberömda som extremt lokala konstnärer!