Vi har redan gått genom några danskar som satt sina spår när det kommer till formgivning och arkitektur, men än är det inte slut på dem. En annan dansk som gjort sig ett stort namn inom denna värld är Finn Juhi, son till textilgrossisten Johannes Juhl. Han utbildade sig på Kunstakademins Arkitektskole 1930-1934 för Kay Fisker och arbetade sedan i 1+ års tid på Vilhelm Lauritzens arkitektkontor. Först 1945 öppnade han sitt eget kontor i Nyhavn, Köpenhamn där han specialiserade sig på möbelformgivning och inredningsarkitektur samtidigt som han arbetade som lärare på Skolen for Boligindretning 1045-1955.

En talangfull man

Tack vare de möbler han tillverkade i teak gjorde han sig känd internationellt vilket landade honom ett långvarigt samarbete med Niels Vodder då han ställde ut sina möbler på Snedkerlaugets årsutställning 1937 på den kungliga danska konstakademin. Under 1940-talet blev han förgrundsfigur för dansk design och formgav även i både trä och glas bruksvaror. 1951-1952 fick han i uppdrag att rita inredningen till Förvaltarskapsrådets sal i FN:s huvudkontor som ligger i New York. Han fick 1947 Eckersbergmedaljen och Wilhelm Hansen-fonden inrättade senare Finn Juhlpriset för framstående insatser i samband med formgivning av möbler.

Väggprydnader och belysning

En annan dansk som är värd att nämna är Hans Wegner, en man som utbildade sig till Snickare 1931 och sedan läste vidare på konsthantverksskolan i Köpenhamn 1936-1943. Han har bland annat ritat möblerna till Arne Jacobsens rådhus i Århus, men möbler var inte det enda han formgav. Silverföremål, tapeter och lampor är också som finns med på hans meritlista. 1962 visades lampan Hejsependel upp på Snedkermestrenes höstutställning, den blev där så pass populär, och är det än idag, att den fortfarande tillverkas. Han ritade på ett uppdrag till Hoel Scandinavia i Köpenhamen en serie möbler med namnet OPALA, och även dessa tillverkas än idag.

Presidentval

En man med en sådan talang för formgivning har onekligen satt sitt spår i historien, han undervisade vid Konsthantverkskolans möbel skola där han kunde dela med sig av sina kunskaper och talanger till kommande formgivare. Inför det presidentval som skulle ske 1960 i USA så anordnade man den allra första presidentkandidat diskussion i TV. Här deltog de två kandidaterna Richard Nixon och John F Kennedy, båda dessa kunde man se sitta i Hans Wegners cirkelstolar, en absolut milsten för en formgivare.

Snyggt och bekvämt

Men det är kanske inte så konstigt att det är just Hans stolar man såg de två presidentkandidaterna sitta på vid det där första valet, han har trots allt designar runt 500 stolar och blivit utnämnd till ”Stolmästaren”. Hans skapelser i trä har verkligen tagit världen med storm och hans mest kända verk är CH24, en stol som även kallas Y-stolen. Denna stol har ett unikt Y-format ryggstöd som inte bara erbjuder en snygg design utan erbjuder även en avsevärd komfort för den som sitter i den. Han har tilldelats en rad olika priser och utmärkelser och han blev 1995 hedersledamot av den Kungliga Danska Konst Akademin. Det är kanske inte förvånande med tanke på hur mycket fantastiska möbler denna man har formgivit.