Kosta Boda glasbruk ligger i Småland mellan Kalmar och Växjö. Sedan 1989 ingår Kosta Boda i glasbrukskoncernen Orrefors Kosta Boda AB. De är kända för glas och glaskonst runt om i världen. Kosta Bodas glasbruks historia sträcker sig över 275 år.

Historia

Glasbruket grundades av generalerna Koskull och Staël von Holstein. Kosta Boda är Sveriges äldsta glasbruk och de första ugnarna tändes 26 juli 1742 i Småland. Småland var en bra plats för att producera glas till både Stockholm och Karlskrona. Här fanns det virke att hålla ugnarna varma och viktiga handelsvägar korsades. Eftersom det inte fanns några svenska glasblåsare kom de istället från Böhmen i Tyskland. De tillverkade allt från fönsterglas, dricksglas och glaskronor. Det var främst kungafamiljen, adelsfamiljer och förmögna handelsmän som hade ekonomi till det dyra glaset från Kosta under de första 150 åren. 1897 hade Kosta en utställning i Stockholm där man fick kritik för att glasen liknade det som tillverkades i Europa. Det var då som företaget bestämde sig för att anlita sina egna formgivare. Ett år senare anställde de sin första formgivare, Gunnar G:son Wennerberg. Efter Wennerberg kom många fler formgivare och 1935 anställdes Tyra Lundgren som den första kvinnliga formgivaren.

1976 gjorde man en sammanslagning av bruken Kosta, Boda och Åfors. Några år senare bytte de namn till Kosta Boda. Idag har de runt 200 arbetare i Kosta Bodas glasbruk. De har även andra glasbruk i Europa som tillverkar deras produkter efter Kosta Bodas formgivares design och teknik som används i Småland. Kosta Bodas kännetecknar sina produkter med mod, envishet, beslutsamhet och en god samarbetsförmåga. Samarbetet mellan formgivarna och hantverkarna har en stor betydelse för produkternas resultat.

Upplevelser vid Kosta Boda glasbruk

I Kosta finns det aktiviteter både i glasbruket och i naturen runt omkring. Besökare kan shoppa på outlets och i lågprisvaruhuset kosta. Det finns caféer och restauranger i olika stilar från hyttsill till den berömda glasbaren. Hyttsill är en tradition där maten tillagas i kylugnar och man får uppleva glasblåsningen på mästernivå. Glasbaren är en unikmiljö med olika typer av glaskonst, bland annat glasfiskar som simmar i vatten och uppvärmda glas stolar. Glasbaren är en samlingspunkt på Kosta Boda art hotell. Kosta Boda art hotell är designat av berömda formgivare från Kosta Boda. Hotellet har en spaavdelning med fem pooler och erbjuder många olika spabehandlingar.

Omgivningen runt Kosta Bodas glasbruk ger möjligheter till att fiska regnbåge och kräftor. Det finns två naturparker i närheten, Grönåsens älg och lantdjurpark och Kosta safaripark. Grönåsen erbjuder älgsafari och i safariparken finns möjligheten att uppleva mufflor, dov- och kronhjort på nära håll i djurens naturliga miljö. För mer aktiva aktiviteter kan man hyra mountainbike eller prova på att paddla kanot.

I Glasbruket kan man gå på visningar om framställningen av glas och brukets historia, prova på glasblåsning eller besöka Kosta Boda art gallery. Kosta Boda art gallery representerar deras nutida konstglas och utställningar från Kosta Bodas berömda formgivare.

I glasbruket ligger även Kostaglascenter. De har drivit utbildningar i över 20 år. De har kurser inom glashantverkeri och formgivning. De har föreläsningar och visningar om hantverket och glasets historia. Många av nordens duktiga formgivare, glashantverkare och glaskonstnärer har utbildat sig där.