Modetrender lämnar och kommer tillbaka. Det är därför det är inte värt att bli av med gamla kläder, särskilt dessa som man hittar i sin mammas eller mormors garderob. Varför? Eftersom retrostil är den största hiten från tidigare och kommande säsonger. Detsamma är med möbler och tillbehör, som efter några år blir fashionabla igen.

Retro kläder

Retro kläder

Vad är kännetecknet för retrostilen och varför har den blivit så populär igen? Retro mode är vanligtvis kopplat till 1950-talets mode, det vill säga å ena sidan hemmafruarnas stil, som man kan se i filmproduktioner, och å andra sidan med ett mycket sensuellt och feminint sätt att klä sig på, som presenteras till exempel av Marylin Monroe. Även om modetrender ständigt förändras har retrostilen varit med i flera år. Både världsberömda designers och populära varumärken är fortfarande inspirerade av tidlösa klassiker. Alla typer av klänningar och kjolar är huvuddelen av retrostilen.

De är vanligtvis mycket flickaktiga och når ner till knäna. På tal om retrostil kan man inte hoppa över tillbehören, eftersom de spelar en mycket viktig roll. Det är den lilla handväskan eller glasögonen som utgör stilen. Kläder i retrostilen finns främst i mormors, mosters eller mammas garderober. Ändå erbjuder många butiker ett stort urval av retrokläder. Retrostil handlar inte bara om kläder men det hela utseendet. Genom att klä sig på detta sätt kan man inte glömma rätt frisyr. Lockigt hår är ett kännetecken här och passar perfekt till hela koncepten. Retro mode är för alla. Både unga och äldre kvinnor kan välja denna moderiktning. Man bör dock komma ihåg att när man bär sådana kläder, ska man blanda dem med moderna element. Retro låter man lyfta fram varje figurers femininitet, lägger till charm och ger stilen en romantisk karaktär.

Retro stil i interiörer

Numera är det mer och mer populärt att blanda modernitet med retrostil element, denna stil heter vintage. I retrostil ska interiörerna vara i starka färger och typiska för de senaste decennierna elementen som geometriska eller växtmönster. I dessa tider dominerades rummen av mönstrade gardiner eller tapeter. Dagens arrangemangen designad på en mer dämpad implementering av mönster i interiören. De kan till exempel visas på dekorativa kuddar, matta eller grafik som hänger på väggen eller placeras på golvet.

Det handlar om att arrangera rymden så att man känner stämningen från dessa tider, men den ska behålla sin moderna, praktiska funktionalitet.  Nyckeln till korrekt inredning av en vintage interiör är att kombinera modernitet och fräschhet i rummet med lämplig stil. Det är golv, väggar och enstaka möbler, samt dekorationer från 1950-, 60- och 70-talet som gör att man vet det är retro. Möbler i retrostil bör fånga ögat och vara huvuddekorationen i rummet. Vanligtvis räcker en gammal eller stiliserad möbel för att ge interiören stämningen från gamla tider. När man möblerar en lägenhet i retrostil kan man inte glömma vissa tillbehör som affischer eller lampor. Det kan kosta lite extra att föra retrostilen tillbaka till livet, men det är värt det. Stämningen i sådana lägenheter är helt enkelt enastående.