Inom området som innefattar inredning finns det olika stilar, som det gör med så mycket annat. En inredning som har ett visst mönster kallas ofta för en viss form av stil och en inredare, eller annan profession som arbetar med inredning, utgår ofta från en eller flera av de stilar som finns inom inredning.

Art déco och Modern art

Då inredning är en global marknad så har de olika stilarna ofta samma namn oavsett om man befinner sig i Asien, Afrika eller Europa. Två av dessa inredningsstilar som känns igen världen över är Art déco och Modern art. Art déco kommer ifrån det franska ordet décoratif som betyder dekorativ konst. Art déco har sitt ursprung på 1920-talet och var en reaktion mot den förenkling och den industriella massproduktion som påbörjades. Man ville inte ha det massproducerade utan man ville ha det individuella, det dekorativa och det exklusiva och denna form av inredningsstil kom att bli det som vi idag känner igen som Art déco. Art déco kännetecknas oftast av många olika färger, ovanliga geometriska former och en påkostad ornamentik. Föregångaren till Art déco är Art nouveau och skillnaden mellan de två är framförallt hur man ser på former. Symmetriskt eller asymmetriskt, rätlinjigt eller böljande. Geometriska former såsom klot, rektanglar, polygoner, kvadrater, trianglar med mera betonas inom Art déco och som med allt så har även denna inredningsstil förändrats med tiden. Art déco använder sig idag ofta av aluminium, rostfritt stål, bakelit, krom och plast. Olika former av glasmålningar och även lack är vanligt inom denna inredningsstil. Modern art är svårare att definiera men det jag kan säga är att den växte fram ur Art déco under 1900-talet. Modern art var som allra populärast på 1950- och 60-talet. Modern art kan idag vara mycket olika saker och frågar man en inredare eller en inredningsarkitekt vad Modern art inom inredningens värld är så kommer man få mycket delade svar.

Arab materials

 

Som man kan förstå handlar arab materials om material som är vanligt inom den arabiska världen. I Sverige är det inte vanligt att ett hus är målat som ett konstverk. Men inom arab materials så sker detta. Husets utsida behöver inte vara grått eller rött, det kan liga gärna bestå av olika målningar. Inom arab materials används mycket textilier i många olika färger. Denna form av inredningsstil har alltid utövats av kvinnor i många delar av världen och så är det fortfarande vilket gör att arab materials är en inredningsstil som många kvinnor i framförallt Mellanöstern är mycket bra på idag. I Saudiarabien är denna inredningsstil mycket populär och väggarna i ett hem målas i starka färger av kvinnan i huset. Det är linjer, tringlar, kvadrater och trädliknande mönster som dominerar. Den inredningsstil som kallas för arab materials har ofta varit starkt bunden till länder som Saudiarabien och Indien men stilen börjar att sprida sig till andra delar av världen nu. Självklart finns det många olika former av stilar inom inredning men om man ska se till de tre vanligaste så är det dessa tre som jag beskrivit i denna artikel.

Arab materials