Sverige är ett land som trots sin storlek gjort sig känt för mycket. Vi har musikproducenter som arbetar med artister från hela världen, vi har författare som blivit översatta till många språk, skådespelare som blivit stora i Hollywood. När det gäller design och formgivning har vi också levererat stora namn men något som Sverige förmodligen förknippas mest med, ja efter ABBA då, är möbelföretaget IKEA.

En företagsam start

Med tanke på hur stort företaget växt sig idag är det svårt att se hur en enda man startade det med de pengar han fick av sin pappa som en belöning för sin prestation i skolan trots dyslexi. Ingvar Kamprad växte upp på gården Elmtaryd som ligger nära byn Agunnaryd i Småland. Redan som 6 åring sålde han maskiner och som 10 åring cyklade han runt i byn där han sålde julpynt, fisk och pennor, helt klart född att bli entreprenör.

Låga priser

Han grundade som 17 åring företaget IKEA 1947, då som ett postorderföretag som sålde möbler tillverkade av lokala fabrikörer och husgeråd så som lädervaror, nylonstrumpbyxor och toalettartiklar. Detta företag skötte han hemifrån gården och redan två år senare använde han mjölkbilar för att leverera de produkter han sålde. De låga priser Kamprad höll började skapa irritation inom Sveriges möbelbransch, man övertalade leverantörer att bojkotta IKEA. För att lösa bristen på möbler att sälja började Kamprad själv designa möbler hemma som han sålde och det dröjde inte länge innan Kamprad öppnade sitt allra första varuhus, 1958 slog man upp dörrarna för IKEA i Älmhult och 7 år senare öppnade det andra varuhuset i Kungens Kurva i Stockholm.

Varuhusen växer fram

Förpackningarna var något annat som var unikt för IKEA, Kamprad var den som uppfann den platta förpackningen i vilken han sålde sina IKEA produkter i varuhusen. Dessa gör det lättare för kunderna att både ta förpackningarna själva på ta-det-själv lagret och det gör det mycket lättare att transportera hem produkterna man köpt. Företaget blev en stor hit i Sverige, hit kunde man komma inte bara för att köpa möbler och inredning, när man öppnade varuhuset i Kungens Kurva inkluderade man även en restaurang inne i varuhuset. Idag är IKEA ett precis lika populärt ställe som viket annat lunchställe som helst att äta sin lunch på, priserna och den goda maten lockar kunder ibland mer än själva möblerna.

En ikon för Sverige

Tack vare den popularitet som företaget fick i Sverige så startade man i början på 1970-talet det första egna laboratoriet. Här kvalitéts testade man möblerna för att kunna erbjuda bättre och mer hållbara produkter. När man tänker på möbler från IKEA finns det en specifik bokhylla som kommer upp i tankarna, Billy bokhyllan introducerades i sortimentet 1979 och blev snabbt en hit, än idag är det en av företagets storsäljare och pryder många av de svenska hemmen. Många av våra svenska hem innehåller minst en produkt från IKEA, och är man som mig så kommer nästan alla möbler från just detta företag om blivit en ikon för Sverige med dess tidlösa möbler och de svenska köttbullarna som säljs inte bara i restaurangen utan även den lilla matbutiken som oftast finns utanför kassorna.