Inom svensk design så är det främst möbler och glas som vi haft mest inverkan på, om man ska se det i ett internationellt perspektiv. Visserligen har vi också varit med och påverkat mycket när det kommer till den förändring som skedde när de massproducerade varorna började att få en design och egen identitet. Ni kanske kommer ihåg det från föregående artiklar, detta med ”vackrare vardagsvaror”. Men denna artikel handlar om svensk möbelformgivning och inom det området finns det tre män som haft en stor inverkan. Dessa tre är Carl Malmsten, Yngve Ekström och Bruno Mathsson.

 

Carl Malmsten

Carl Malmsten föddes år 1888 och avled år 1972 och var en stor anhängare av den svenska klassicismen som rådde på 1920-talet, även kallad för Swedish Grace. Han anses av många vara den främsta formgivaren någonsin i Sverige, och hans resa mot att bli det startade under värnplikten. Han fick då spendera tid i Egypten och det var här hans artistiska sida kom fram då han började arbeta med konst. Vid hemkomsten till Stockholm blev han lärling på ett snickeri och sedan praktiserade han på ett arkitektkontor. Malmsten har inrett Stockholms stadshus och de möbler som är där än idag är designade av Malmsten. Han har också inrett stora vardagsrummet på Ulriksdals slott, inrett på Konserthuset i Stockholm och på Waldorf Astoria i New York. Han har även inrett Rådspresidentens rum i FN-huset i Genève. Hans möbler har aldrig blivit tillverkade i stort antal och är därför idag exklusiva. Bland hans mest kända verk hittar vi soffan Samsas och stolen Lilla Åland.

Yngve Ekström

Yngve Ekström levde mellan åren 1913 och 1988 och förknippas ofta med länstolen Lamino. Hans pappa svarvade pinnstolar på den lokala stolfabriken och det blev Ekströms väg in i designvärlden. Han studerade konst och inriktade sig sedan mot heminredning. År 1945 grundade han ett möbelföretag tillsammans med sin bror och 11 år senare kom hans mest kända verk, Lamino. Denna stol blev år 1999 utsedd till århundradets möbel av röstande läsare på tidningen Sköna Hem. Lamino tillverkas än idag och finns att köpa på flera olika ställen. Det är dock inte en billig stol att köpa, det billigaste exemplaret kan man få för strax över 5 000 kronor och sedan sträcker sig priserna upp till en cirka 16 000 kronor.

Yngve Ekström

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson föddes år 1907 och avled år 1988 och är en av Sveriges mest kända möbelformgivare i internationella kretsar. Hans pappa ägde ett snickeri och Mathsson började att arbeta där och några år senare visade Mathsson upp en av sina möbler han tillverkat. Det var en karmstol som han prisades högt för och blev skickad till en större utställning i Stockholm där hans stol även här fick framgång och hans genombrott startade i och med detta. Det blev hektiska dagar för det lilla familjesnickeriet. Mathssons mest kända verk är Eva från år 1941, Pernilla från år 1943 och Mina från år 1978. Alla dessa tre är stolar i olika utföranden.