I denna artikel så kommer tre svenska designers presenteras. Jag gissar att du säkerligen vet vem åtminstone en av dem är? Ulrika Hydman Vallien är glaskonstnär, Filippa Knutson är kläddesigner och Efva Attling är smyckesdesigner.

Ulrika Hydman Vallien

Ulrika Hydman Vallien är en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Hennes glasvaser med spännande motiv är det som gett henne mest uppmärksamhet genom åren. Ulrika avled i mars 2018 vid en ålder på 80 år. Hennes väg till att bli glaskonstnär började när hon träffade sin make Bertil Vallien när hon studerade på Konstfack. Bertil erbjöds jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och paret Vallien bosatte sig där. År 1971 debuterade hon som glaskonstnär och hennes kända verk är idag de glasvaser som är utsmyckade med slingrande ormar, tulpaner och vargar. Hon är även en av de 50 konstnärer som varit med och utsmyckat flygflottan till British Airways. Ulrika Hydman Valliens verk finns idag på Nationalmuseum i Stockholm, på Moderna Museet, på Kalmar konstmuseum och på Göteborgs konstmuseum.

Filippa Knutson

Filippa Knutson är den kvinna som ligger bakom klädföretaget Filippa K. Hon föddes år 1965 och är dotter till Lasse Knutson som drev modekedjan Gul & Blå. Hennes mamma är Martina Clason som är konstnär. Filippa studerade marknadsföring och inköp i London men den bästa utbildningen fick hon, enligt egen utsago, när hon jobbade med sin pappa på Gul & Blå. När hennes pappa fick cancer bestämde han sig för att snabbt sälja Gul & Blå vilket gjorde att luften gick ur Filippa. Hon startade istället ett eget företag. Det började hemma i köket och hennes idé var att skapa rena och enkla kläder för kvinnor. Filippa K består idag av över 700 butiker och företaget finns i 17 länder. Detta gör Filippa K till en av Sveriges mest framgångsrika kläddesigners.

Efva Attling

Efva Attling är en av Sveriges mest kända smyckesdesigner. Hon började dock sin karriär som modell innan hon senare var med i en popgrupp. Hon har också varit soloartist men arbetar idag som formgivare i sin egna ateljé i Stockholm. I Sverige har Attling flera stycken affärer och hennes smycken säljs i hela världen. Hon har uppdrag från Synsam, dit hon designar glasögon, och från Orrefors som hon designar vinglas för. Attling är även den person som ligger bakom designen av Grammisstatyetten och Polarprisstatyetten. Attling har flera gånger uppmärksammats för sin smyckesdesign och har bland annat tilldelats Guldknappen och Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj. Motiveringen bakom Näringslivsmedaljen talar sitt tydliga språk. Den löd såhär; ”Efva Attling har genom sin skickliga smyckesdesign fått Efva Attling Stockholm AB att bli ett växande och välslipat varumärke. Samspelet med musik och mode har bidragit till framgångarna”. Attling har sagt att inspiration till sin design får hon ifrån människor, mode, arkitektur och resor. Hösten 2018 blev Attling även kunglig hovleverantör vilket gör henne till en av tre juvelerare som har det privilegiet i Sverige. Attling är alltså erkänd för sin smyckesdesign från många olika håll.

Efva Attling