Har man intresse för inredning och hur hus är byggda kan ett alternativ vara att titta närmare på vilka yrken det faktiskt finns inom husdesign. Känslan en som jobbar med just husdesign vill förmedla är ett unikt hem som ska vara perfekt för den som bor i huset. Många som jobbar med husdesign är arkitekter men det finns också andra yrken som håller på med husdesign men vilka är dessa yrken och vad innebär det egentligen att jobba med husdesign?

Så mycket mer än bara en arkitekt

Arkitekt är ett brett yrke där man kan välja att inrikta sig inom flera områden. Vanligt förekommande i yrket är att man ritar hus eller bestämma hur inredningen ska se ut i ett hus där folk ska bo eller kanske ett café eller en restaurang, möjligheterna är många. Som arkitekt är det också möjligt att arbete med ritningar till annat än bara hus så som olika byggnader eller hur en stad ska utvecklats till det bättre. En arkitekt är en kreativ person som tycker om att komma på idéer och vill sedan utveckla den till riktiga projekt. Är man intresserad av husdesign är det vanligt att man väljer att bli inredningsarkitekt eller byggnadsarkitekt.

Inredningsarkitekt går ut på att rita möbler och att rita hur olika rum ska se ut. I utbildningen till inredningsarkitekt läser man därför både inredningsarkitektur och möbeldesign för att verkligen kunna lära sig för att sedan kunna förstå arbetet. Arbetsområdena mellan en inredningsarkitekt och en byggnadsarkitekt är lika och det är därför vanligt att de arbetar tillsammans men arbetsuppgifterna kan skilja sig något.

Inredare är ett bra yrke att satsa på om man är mer intresserad av designen inne i huset. Som inredare är det viktigt att förstå sig på färger på allt i hemmet så som möbler, kuddar och mattor. Målet med i arbetet som inredare är att få folk att trivas vare sig det gäller att man inreder någons hem eller kanske en mysig affär.

Homestylist är ett bra arbete om man vill inreda samtidigt som man vill hjälpa människor. Arbetet går nämligen ofta ut på att vara en rådgivare när folk vill sälja deras bostad. Det kan vara svårt att veta hur man ska inreda sitt hem inför visning för vad är det egentligen som lockar till att många kommer vilja köpa huset eller lägenheten som ligger i försäljning? En homesylist hjälper till med detta, så att hemmet får en modern och inbjudande känsla – rum för rum.

Byggnadsutformare är det perfekta arbetet om man tycker om att vara kreativ. Det är ett arbete som blandar teknik och arkitektur så har man intresse för båda delarna så är det såklart ett plus i kanten. Arbetet går ut på att hitta lösningar både när det kommer till att slutresultatet ska vara praktiskt men också se bra ut. En byggutformare är enormt viktig när det kommer till husdesign och ligger många gånger i grunden till att andra arbetsområden inom husdesign ska kunna arbeta på de sätt som de gör.